Workshop roofvogels fotograferen

Logtnest Fotografie Workshop roofvogels fotograferen  Roofvogels fotograferen

Eind mei hebben mijn vrouw en ik meegedaan aan een workshop roofvogels fotograferen. Deze workshop werd gefotografeerd in Gelselaar door Keimpe en Marleen van Valkerij Schaap. Naast de vijftien deelnemers was  Andreas Hütten aanwezig. Hij gaat deze workshop voor Duitse fotografen organiseren met Valkerij Schaap.

Om zich op de workshop voor te bereiden, ontvingen alle deelnemers een pdf-bestand van zo’n veertig bladzijden. Hierin werden de beginselen van het fotograferen uitgelegd en welke instellingen je op de camera kunt aanpassen om de mooiste foto’s te krijgen. Daarnaast worden wat specifieke tips gegeven voor het fotograferen van vogels. Dankzij deze handleiding kan ook een beginnende fotograaf experimenteren en mooie foto’s maken tijdens de workshop.

De dag was met 30 graden behoorlijk warm en de zon was flink aanwezig aan de wolkeloze hemel. Op het terras werd begonnen met koffie of thee, waarna we naar het beschutte veld gingen waar de vogels getoond werden. Terwijl de deelnemers hun camera’s uit de tassen haalden, werden achttien roofvogels verspreid over het veld neergezet en kon het roofvogels fotograferen beginnen. Ondertussen werden wat dingen over de vogels verteld, en vragen beantwoord. Ondertussen had iedereen ruim te tijd om rond te lopen en alle vogels goed te fotograferen. Een uitstekende gelegenheid om portretten te maken en met scherptediepte te spelen.

Nadat alle vogels weer in hun beschut opgestelde hokken waren gezet, werd één voor één met de vogels gevlogen. Er werd begonnen met de Bateleur en de uilen, die rustig vliegen. Zo konden de deelnemers wennen aan het fotograferen van een vogel die toch vrij snel langs vliegt. Vanwege het warme weer werd vrij kort gevlogen met de vogels, om ze niet te veel te vermoeien. Na de langzame vogels waren de snelle valken aan de beurt. Deze vormden een grotere uitdaging om goed te fotograferen. De Giervalk had niet veel zin om zich een loer te laten draaien, en besloot een rondje voor zichzelf te gaan vliegen. Toen hij na een aantal minuten weer verscheen, viel hij de loer nog een paar keer aan, voordat ook hij van een lekker bad mocht genieten. Na de valken kwam letterlijk de grootste attractie aan de beurt: de Amerikaanse zeearend. Met een spanwijdte van ruim 1,80 meter, was het de grootste roofvogel die op de workshop aanwezig was. Tijdens het vliegen konden de deelnemers ook ervaren hoe het is als de imposante arend op je arm landt.

Na afloop was er tijd om nog wat na te praten onder het genot van een drankje. Al met al vonden wij het een leuke en leerzame middag. Je leert het nodige over roofvogels en de valkerij. Daarnaast kun je uitgebreid oefenen met verschillende fotografie disciplines waarbij de diafragma keuze of de tijdskeuze belangrijk is voor de mooiste resultaten.

Bekijk hieronder een selectie van de foto’s.

Dit bericht is geplaatst in Cultureel en getagd .

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd of gedeeld. Verplichtte velden zijn gemarkeerd *

*
*