Jonge meerkoeten

Logtnest Fotografie Jonge meerkoeten  Meerkoeten

Meetkoeten zijn bekende vogels. Ondanks hun roetzwarte kleed zijn ze toch een opvallende verschijning omdat de witte snavel een opvallend contrast geeft. Ze zijn in bijna elk park en om elk meer wel te vinden. En ook hun grote slordige nesten zijn vrij makkelijk te zien voor iedereen, omdat ze niet echt schuw zijn voor mensen. Vaak komen ze met de eenden op het brood af dat mensen in het park gooien.

In het voorjaar maken de meerkoeten een nest van allerlei materiaal dat in de buurt te vinden is. Riet, wortels en planten, maar ook papier en plastic wordt gebruikt. Ze leggen zes tot tien eieren die na 21 tot 25 dagen broeden uit komen. De jongen zijn zwarte bolletjes met een opvallende wat kaal lijkende kop met een geel punkkapsel. De kuikens hebben wat meer kleur dan die van het waterhoentje, die je in mijn bericht over tuinvogels kunt zien. De snavel is rood met een witte kunt. De jongen verlaten meteen het nest en worden door de ouders gevoerd. Na ongeveer twee maanden kunnen ze vliegen.

Aan de grote voeten van de meerkoeten is te zien dat het echte moerasvogels zijn. Met die grote voeten kunnen ze prima op drijvende vegetatie lopen. Met de lobben aan hun poten kunnen ze ook prima zwemmen. Meetkoeten kunnen vliegen, maar dat doen ze eigenlijk alleen ’s nachts om grotere afstanden af te leggen. Meestal zwemmen ze, of lopen ze fladderend over het water om zich snel te verplaatsen. Meerkoeten zijn alleseters. Ze hebben vooral waterplanten op het menu staan. Maar zeker als er jongen zijn, eten ze ook waterdieren en insecten.

Een deel van de meerkoeten trekt in de winter naar warmere gebieden. Een deel van de Nederlandse meerkoeten trekt naar Spanje en |Portugal. Meerkoeten uit meer noordelijke streken komen juist in Nederland overwinteren. Hoewel meerkoeten vooral als paartjes leven, vormen ze in de winter grote groepen om bescherming tegen de kou te zoeken. Op het Markermeer en het Veluwemeer kun je duizenden vogels zien die samen proberen een wak in het ijs open te houden.

Dit bericht is geplaatst in Natuur en getagd , , , .

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd of gedeeld. Verplichtte velden zijn gemarkeerd *

*
*